"Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk"
Kálinger Zoltán
ostheoterapeuta
30/7254678 hétköznapokon 13.00-17.00 óra között

Craniopathia

Magyarul a koponya csontjainak manuális kezelése, a manuális terápiák csúcsa.

Alapját az a tény képezi, hogy a koponya csontok a légzés ütemére mozognak. Ezt már 1909-ben Dr. Willard Carver bizonyította, ő igazolta, hogy a koponyacsontok varratairól alkotott összecsontosodási elmélet téves. Ez a mozgás ugyan egy milliméteren belüli, viszont kiesése elegendő ahhoz, hogy a liquor keringés zavart szenvedjen. Megjegyzendő, hogy ha a varratok levegővel érintkeznek, pl. műtét során, a varratok valóban összecsontosodnak.

A koponyacsontok mozgásainak befolyása a szervezetre:

Az agyalapi mirigy (hypophysis)

A koponya legfontosabb ízülete a sphenooccipitalis (v. sphenobasilaris) ízület. Ez az ékcsont (sphenoid) és a nyakszirtcsont (occiput) által alkotott ízület, mely mozgásai befolyásolják:

  1. az agyalapi mirigy stimulációját, a légzésre mozgó töröknyereg által
  2. a liquorkeringést, (IV. agykamra szabad mozgása - pumpahatás)
  3. az agyidegek szabad információátvitelét
  4. az arckoponya statikai rendeződését

Az agyalapi mirigy 10-15mm átmérőjű, 0,5gr súlyú szerv, mely az agyalapon, és az ékcsont töröknyergében (sella turcica) helyezkedik el. Vékony nyéllel összeköttetésben van a köztiaggyal.

A hypophysis funkciója szerint felelős a hormonháztartásért, a vegetatív idegrendszerért, a test hőszabályozásáért, vízháztartásáért, viselkedésért.

Ebből következőleg működési zavara a tünetek legszélesebb skáláját produkálhatja a hyperaktív viselkedéstől, cukorbetegségen, látászavaron át a migrénig, csak néhány példát kiemelve.

A terápia szempontjából lényeges az agyidegek zavartalan működése is, melyeket a koponyacsontok feszülései irritálhatnak. Különösen fontos ez a bolygóideg (n. vagus) esetében, mivel a paraszimpatikus idegrendszer fő idegeként beidegzi a mell- és hasüreg szerveit, érintettsége esetén tehát különböző belszervi problémák alakulhatnak ki.

Lényeges megemlíteni, hogy a medence torziói, a keresztcsont elakadásai kihatással vannak a koponya csontjainak mozgására is, a liquor keringés romlik, a durazsák feszülhet és a sphenooccipitalis ízület torzul.