"Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk"
Kálinger Zoltán
ostheoterapeuta
30/7254678 hétköznapokon 13.00-17.00 óra között

Gerinc

A gerinc testünk fő tartóoszlopa, 4 fiziológiás görbülettel rendelkezik, a nyaki és ágyéki lordosis, valamint a háti és keresztcsonti kyphosis. Ezeket a görbületeket az izmok húzása és a test súlya hozza létre. Egyén és nem szerint nagyon változatos lehet, pl. a nők ágyéki lordosis-a nagyobb, mint a férfiaké.

A gerinc, mint teljes egység négyféle mozgásra képes: előre- és hátrahajlás, oldalra hajlás, csavarodás, rugózás. Egyszerre kell két ellentétes mechanikai tulajdonsággal rendelkeznie, a merevséggel és a rugalmassággal.

Ezt a csigolyák, az izom- és szalagrendszer, valamint a porckorongok együtt adják meg.

A porckorong

Magassága eltérő a gerinc különböző szintjein, legvastagabb az ágyéki szakaszon, itt elérheti a 9mm-t, míg legvékonyabb a nyaki szakaszon, ahol kb. 3mm. A porckorong kívülről egy erős rostos gyűrűből (annulus fibrosus) és egy belső kocsonyás magból (nucleus pulposus) áll:

A porckorong feladata a gerinc szabad mozgásának biztosítása egy flexibilis kapcsolat által.

Terhelés hiányában, pl. alváskor a porckorongok "szivacsként" működnek, vagyis folyadékot vesznek fel, majd a nap folyamán – terhelésre – fokozatosan veszítenek a mennyiségéből. Egészséges embernél a porckorongok magasságának csökkenése összesítve elérheti a 2 cm-t. Az életkor előrehaladtával a porckorong anyagcseréje romlik. Ez magyarázza a testmagasság, és a gerinc rugalmasságának csökkenését idős korban.

A porckorongsérv (discus hernia)

A klasszikus porckorongsérv leginkább a deréktájékon alakul ki, lényegileg a porckorong kocsonyás magjának betüremkedése a rostos gyűrű rétegeinek szakadásai közé.

Kezdetben az elfolyt folyadék összeköttetésben van a központi maggal, és a szalag alatt megreked. Ebben az esetben van lehetőség visszatéríteni a kifolyt magállományt a rostos gyűrűbe, a gerinc aktív és passzív nyújtásával.

Amikor a herniálódott magállomány a hátulsó hosszú szalag (lig. Longitudinale posterius) mély rétegének feszül, megnyújtja az érzőideg végződéseket, ami állandó deréktáji fájdalmat vált ki. Végül a porckorongsérv okozta nyomás gyöki fájdalmat, azaz isiászt okoz. A fájdalom hatására az izmok is összehúzódnak, vagyis a szervezet úgy védekezik, hogy leszűkíti az adott rész mozgathatóságát. Az idegrendszerben hibás lesz az információáramlás, érzékzavarok, zsibbadások jelentkeznek, később izomsorvadás alakul ki.

A legsúlyosabb változat a kiszakadt porckorongsérv, ellátása már sebészeti beavatkozást igényel.

Fontos megemlíteni, hogy szervezetünk nem tud különbséget tenni valós és pszichés terhelés között, ezért alakulhatnak ki sérvek pszichés terhelés hatására is. Nem minden sérv, ami annak tűnik, egy ízületi blokk hasonló tüneteket produkálhat, mint egy porckorongsérv! A kínai gyógyászat az egyes gerinc szegmentumok problémáinál a következő lelki háttereket figyelte meg:

Nyaki szakaszon:
C1 – Félelem, zűrzavar. Véget nem érő belső vívódás.
C2 – Nem akar tudni. Kiegyensúlyozatlan.
C3 – Bűntudat, mártírság.
C4 – Elfojtott harag, megkeseredettség.
C5 – Elutasítja a magában rejlő jót.
C6 – Túlterhelt. Hiányzik belőle a rugalmasság.
C7 – Nem tudja kifejezni önmagát.

Háti szakaszon:
Th1 – Bezárkózik az élet elől.
Th2 – Érzéketlenség, "bezárt szív".
Th3 – Mély, régi "sebek" miatti kifejezési képtelenség.
Th4 – Kutakodás mások hibái után.
Th5 – Düh roham.
Th6 – Félelem a jövőtől.
Th7 – Megtagadja magától az élvezetet.
Th8 – Csőd rögeszméje, ellenáll a megoldásnak is.
Th9 – Gáncsoskodás másokkal.
Th10- Vonakodás a felelősségvállalástól.
Th11- Félelem a kapcsolatoktól.
Th12- Szeretettől fél, és bizonytalan vele szemben.

Ágyéki szakaszon:
L1 – Bizonytalanság.
L2 – Nem lát kiutat, tehetetlenség érzése.
L3 – Szexualitás tagadása.
L4 – Elégedetlen önmaga társadalmi helyzetével.
L5 – Elégedetlenség, aggódás a karrier miatt.

Keresztcsont
Szellemi "öregség", csökönyös harag.

Gerincferdülés (scoliosis)

Azokat a gerinc deformitásokat, melyek a frontális síkban változtatják meg a test statikáját, oldalirányú gerincferdüléseknek nevezzük. Kialakulhatnak funkcionális ízületi blokk hatására, fejlődési rendellenességek miatt és növekedésből adódó ízületi blokkok (a csontok serdülőkorban gyorsabban nőnek, mint a szalagok) miatt, ez utóbbiak jó eséllyel kezelhetők.

A csontok növekedésének befejeztével (lányoknál 18. év körül, fiúknál 20-22. év környékén) már kevésbé korrigálhatók a serdülőkori gerincferdülések.

Jellemzői:

Egyéb tünetek: nyak- fejfájás, látásromlás, hallás- és egyensúlyzavarok, hátfájdalom, közérzetromlás, kedvetlenség.

bal oldal: jobbra konvex scoliosis
jobb oldal: normál gerinc felvétel

Lumbágó

Hirtelen bekövetkező, az embert mozgásképtelenségre ítélő állapot. Ekkor már az izom, vagy ízület helyi gyulladása alakul ki, leggyakrabban a lumbális szakaszon. Először a gyulladást kell megszüntetni, csak azután lehet feloldani a kisízületi blokkot, ugyanis ezt az állapotot megelőzte a csigolyák ízületi blokkja, mely kezeletlen maradt. Ezért is érdemes időnként felülvizsgáltatni magunkat, hogy elkerülhetőek legyenek az ilyen esetek.

Isiász

Az ülőideg (n. ischiadicus) gyulladása. Okozhatja ízületi blokk, porckorongsérv, de nagyon gyakori a körteképű farizom (m. piriformis) megrövidülése, az izomban egy, vagy több trigger pont kialakulása, mely az ideget irritálja. Jellemzője a fartájéki fájdalom, mely a comb hátsó részének zsibbadásával járhat.