"Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk"
Kálinger Zoltán
ostheoterapeuta
30/7254678 hétköznapokon 13.00-17.00 óra között

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen esetekben segíthet az oszteoterápia?

Elsősorban izom- és ízületi fájdalmak az egész test területén, mozgásbeszűkülések, zsibbadások esetén, de a gerincvelői szegmentumok érintettsége miatt belszervi problémák tüneteinél is. Ismeretlen eredetű fejfájás, szédülés, fülzúgás, látástér kiesés a nyaki csigolyák, illetve a koponya elcsúszásának tünete, így ezekben az esetekben is tud segítséget nyújtani az oszteoterápia.

Milyen esetekben segíthet az craniopathia?

Leggyakrabban fejfájás, gyakori arc- és homloküreg gyulladáskor, állandó középfül gyulladás és cukorbetegség esetén. Fogászati problémák megoldásában is segítséget nyújthat. A koponya és azon belül az agyidegek érintettsége önmagában a tünetek legszélesebb skáláját produkálhatja a látási zavaroktól kezdve az egyensúly zavarokig, így kérdéses esetekben célszerű megvizsgálni.

Hány kezelés szükséges?

Első alkalommal nem meghatározható, attól függ, hogy a páciens hogy érzi magát, illetve mit mutat a szervezete a diagnosztika során. Általában 3-4 kezelés elegendő, de nem kizárt, hogy ennél többre van szükség.

Mit tehetek és mit nem kezelés után?

Lehetőség szerint adni kell 2 napot a szervezetnek, hogy az öngyógyító folyamatai beinduljanak és a megváltozott statikához alkalmazkodni tudjon, ez idő alatt célszerű kerülni minden nagyobb megterhelést, mint sport, nehéz tárgyak emelése, stb. Majd a következő alkalommal végzett diagnosztika megmutatja, van-e még tennivaló.

Szeretnék törődni magammal, megelőzésre is alkalmas az oszteoterápia?

Igen, mert sok esetben alakulnak ki ún. néma blokkok, amik még nem okoznak fájdalmat, de meglétük megváltoztatja a szervezet statikáját és idővel komolyabb elváltozásokat is eredményezhet, mint pl. gyerekeknél a csigolyák kisízületeinek blokkja kezelés nélkül gerincferdüléshez vezet. Küzdő- és élsportot űzőknél rendszeresen, elesések, balesetek után mindenképp célszerű átvizsgálni a szervezetet.

Szintén javallt szülés után 2-3 hónappal az anyukákat átvizsgálni.

Gyermekemnek egyik lába hosszabb, mint a másik, hordja az ortopédián felírt sarokmagasítót?

Két dologról kell beszélni, egyrészt valóban léteznek anatómiai lábhossz különbségek, ahol vagy a combcsont, vagy a sípcsont hosszabb, mint a másik lábon (ez lehet veleszületett, vagy traumás eredetű, pl. rosszul összeforrt csont), de sokkal gyakoribbak az izom diszbalanszok miatti lábhossz különbségek, melyek korrigálhatók (erre külön rendszert dolgozott ki Thompson és Derefield). Ha ebben az esetben a gyermek sarokmagasítót kezd el hordani, az sokkal nagyobb kárt okoz, mintha egyáltalán semmi nem történne. Egyetlen esetben indokolt sarokmagasító használata, ha valóban anatómiai lábhossz különbségről van szó, ehhez azonban alapos oszteopát vizsgálat szükséges.

Az oszteoterápia gyakorlatilag csontkovácsolás?

Mi is a csontkovácsolás? Egy pontosan nem meghatározható, különböző fogásokat alkalmazó népi gyógymódok gyűjtőneve, maga a szó köznyelvben használatos. Ilyen értelemben véve az oszteoterápia nem csontkovács kezelés, mert pontosan leírt szakmai háttérrel rendelkezik, melyek ugyanazt jelentik bárhol a világon. Arról nem is beszélve, hogy Magyarországon divat lett csontkovácsnak lenni, egy hétvégés tanfolyam után már „csontkovácsok” születnek, ami eléggé ledegradálta a kifejezést. Nincs diagnosztika, tehát a kezelés sem a probléma valódi okára irányul. Gyakorlatilag valami történik, de hogy pontosan mi, az nem megmondható.

Milyen ruhában kell mennem kezelésre?

Teljesen mindegy, a lényeg, hogy le tudjon vetkőzni alsóneműre, azaz hölgyeknél célszerű a melltartó-bugyi kombináció, a body viszont nem, mert a hölgyek érthető módon nem válnak meg tőle, viszont nem látható tőle a gerinc.

Voltam kezelésen, de utána kisebb fájdalmaim voltak több helyen is, mitől?

Kezelés után kialakulhatnak ún. vándorfájdalmak, ez azt jelzi, hogy beindultak a szervezet öngyógyító folyamatai, ezek két napnál nem tartanak tovább. Előjöhetnek régebbi, egyszer már elmúlt tünetek is, főként régóta fennálló problémák esetén, ezek max. négy-öt napig tartanak.