"Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk"
Kálinger Zoltán
ostheoterapeuta
30/7254678 hétköznapokon 13.00-17.00 óra között

Ízületek

Az oszteoterápia tágabb tartományban értelmezi az ízület fogalmát, mint az orvostudomány. Így tehát ízületnek számít minden olyan struktúra, mely egymás mellett szabadon mozog. Így lehet pl. váll esetében a lapocka és bordák közti kapcsolat a scapulocostalis ízület, pedig nem két csontvég szalagos összeköttetése és nincs ízületi tok sem.

Csontos összeköttetéseknél az ízületi tokon belül létrejövő mozgás csúszva gördülés, vagyis a mozgó csontvég egyszerre csúszik és gördül, nem mindegy azonban, hogy az ízületet képező csontok közül melyik a rögzített és melyik a mozgó, illetve melyik ad vápát és melyik fejet (konvex-konkáv szabály), mert a csúszás iránya különböző lesz, így ez a kezelés szempontjából meghatározó.

Két test közötti mozgásnak mindig feltétele egy bizonyos játék, ha ez kiesik, az ízület mozgástartománya jelentősen beszűkül, funkcionális ízületi blokk alakul ki. (ez a magyarázata egyébként a lumbágónak is, melyet még mindig ismeretlen eredetűnek tartanak) Az ízületi játék csak passzív mozgatással vizsgálható.

Az ízületi blokk okai lehetnek:

Funkcionális ízületi blokk tünetei:

A szervezetben minden mindennel összefügg, ezért kialakulhatnak pl. nyaki triggerpontok, vagy csigolyák kisízületeinek blokkjai miatt lábhossz különbségek, medence torziók.