"Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk"
Kálinger Zoltán
ostheoterapeuta
30/7254678 hétköznapokon 13.00-17.00 óra között

Amit a kötőszövetről és kezeléséről tudni érdemes

A kötőszövet, más néven fascia az emberi test infrastruktúrája. A fascia nem csak megadja a test alakját mind kívül, mind belül, hanem vázat is alkot a test összes rendszerének. A testben az összes fascia folytonos, vagyis összefüggő egészet alkot. A kötőszövet kiemelkedő szerepet tölt be, mint minden szövet közvetítő, jelző, és szabályozó közege. Sem tápanyag, sem oxigénmolekula, sem salakanyag, hormon vagy enzim nem juthat át máshol, mint a kötőszövet útvonalán. A fascia tartalmaz olyan kötőszöveti sejteket is, amelyek szükség esetén képesek a specializálódásra a kötőszövet megerősítése, az inak és a szalagok gyógyulásának elősegítése és a hegszövet képződés céljából.

Ironikus ugyan, de a fascia gyógyító és helyreállító funkciója gondokat is okoz. A szövetek olyasfajta beburkolása során, mint mikor a pók beburkolja a zsákmányát, a fascia összenövéseket hozhat létre olyan struktúrák között, amelyeknek szabadon kellene maradniuk.

A mozgásszervi problémák 99%-ban visszavezethetőek a kötőszövet különböző elváltozásaira, ez lehet összenövés, tekeredés, gyűrődés, stb.
A kezelések lehetnek fájdalmasak, de csak addig, amíg az adott disztorzió kezelése tart. A kötőszöveti disztorziókat csak kézzel, bizonyos mértékű nyomással lehet kezelni. Érzékenyebb emberek (akiknél pl. egy ütődés is haematomát okoz) bőrén keletkezhetnek kisebb véraláfutások. Fontos megjegyezni: egyszerre többféle disztorzió is jelen lehet! Gyakori jelenség, hogy az első kezelés után előjönnek más fájdalmak, azaz addig a legfőbb tüneteket okozó disztorzió elfedte a többi disztorziót, ez magyarázza a kezelés utáni esetlegesen máshol fellépő fájdalmakat.

A gyakorlat azt mutatja, hogy egy kezeléstől való teljes panaszmentességet elvárni irreális. Az, hogy hány kezelés szükséges a teljes gyógyuláshoz, nem lehet előre megmondani, mivel minden ember a saját ütemében gyógyul! Szintén többször előfordul, hogy az első kezelés után nem érez javulást, ez sem probléma, csak másként reagál a kötőszövete!

Kezelés utáni javasolt teendők: mozogjon minél többet, a kötőszövet képes az öngyógyításra, de kell hozzá a mozgás, ez a legfontosabb! Mellőzze a meleget, pl. infralámpa, gyógyvíz, kádfürdő, lábfürdő, stb. Amíg a kezeléssorozat tart, ne vegyen részt fizikoterápiás kezelésen, ne masszíroztassa magát, mert az összezavarja a kötőszövet gyógyulási folyamatát. Amikor kezelésre jön, aznap lehetőleg tartózkodjon fájdalomcsillapító készítmények fogyasztásától. A kezeléssorozat alatt - amennyiben lehetséges ? ne adasson be a problémás területre non-steroid, vagy steroid injekciót.

Általános javaslatok: Ne használjon ún. denevérpadot, csak ha kimondottan javasoltam. Kerülje a manapság divatos konditermi rázógépeket. Ne használjon fáslit, vagy bandázst még sportoláshoz sem. Térdig érő szoros lábbeli - pl. hölgyeknél csizma ? egész napos viselése sem optimális. Soha ne helyezze nyugalomba egyik testrészét sem egy esetleges sérüléskor, ha bebizonyosodott, hogy nincs törés. Tapasztalat mutatja, hogy merevség alakul ki, amit nehéz kikezelni. (Gyakran látni például embereket, akik nyakfájdalom esetén feltesznek egy gallért, ami megakadályozza a nyak mozgását, úgy vélve, hogy az segít, pedig inkább mozgásbeszűkülést okoz.) Nincs olyan sérülés, aminek a regenerálódásához fél-egy év kellene, a kötőszövet megfelelő kezelésével megoldható egy ilyen probléma, ez főleg élsportolóknál fontos, akik nem engedhetnek meg maguknak ilyen hosszú pihenőt, illetve akiknek a csapata nem nélkülözhet egy-egy fontos poszton lévő sportolót.