"Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk"
Kálinger Zoltán
ostheoterapeuta
30/7254678 hétköznapokon 13.00-17.00 óra között

Medence

A medence az egész test alapja, ha itt bármilyen probléma van, az vagy lábon, vagy a felsőtesten jelentkezni fog, ezért kezdődik a diagnosztika mindig a medence biomechanikai mozgásainak ellenőrzésével.

A medenceöv kereszt- és medencecsontokból (részei: csípőcsont, ülőcsont, szeméremcsont), farkcsontból, valamint az 5. ágyéki csigolyából áll, melyeket erős szalagok tartanak össze. Alkotórésze még az ilioszakrális ízület és a symphisis is.

A férfi medence csontjai erősebbek, csípőlapátok meredeken állnak.

A női medence szélesebb, alacsonyabb, ürege tágasabb. Az ülőgumók között nagyobb a távolság, mint a férfiakénál. A medenceüreg kimenete tágasabb.

A medence egyik feladata a törzs súlyának hordozása. A test felső részének súlyát a mozgékony gerinc csigolyái viselik. A csigolyákról a súly áttevődik a keresztcsontra. A keresztcsont a ránehezedő súlyt továbbítja oldalra, a két medencecsontra, majd a súly innen a két csípőízületen keresztül az alsó végtagokra helyeződik át. Az alátámasztási felület visszahat a testsúlyra. Az erőátvitel az alsó végtag felől a combcsont nyakán és fején keresztül történik a csípőízület felé. Az alátámasztási erő a szeméremcsont horizontális karján keresztül a szeméremcsontra hat. Ez az erő egyensúlyban van az azonos nagyságú, ellenoldali erővel.

A medence mozgásai térben történnek, így az egyszerűbb megértés és vizsgálat miatt szükséges egy 3 tengelyű (X,Y,Z) koordináta rendszer bevezetése.

Több iskola a két csípőcsont mozgását egymáshoz képest vizsgálja, az oszteoterápia külön-külön, mivel csak így kaphatóak meg a tényleges elakadások irányai. Ezek az elakadások (blokkok) nem csak a gerinc statikájának változását okozzák, hanem a durazsák feszülését is, ami koponyai diszfunkciókat eredményezhet.

A keresztcsont és medencecsontok ízületei feszes ízületek. A keresztcsont mozgásai jelentősen befolyásolják a gerinc statikáját, valamint annak funkcióit.

A csípőcsontok külön-külön 3 tengely (X,Y,Z) mentén mozognak, a keresztcsont pedig 4 tengely mentén: jobb- és bal átlótengely, felső tengely (ez a légzési tengely az S1 magasságában, statikus mozgásban nincs szerepe), középső tengely (S2 magassága, itt jönnek létre a keresztcsont nutációs (billenési) mozgásai. Az S3 mentén jönnek létre a csípőcsontok X irányú mozgásai.

Nagyon gyakori jelenség a lábak hosszának eltérése, melyet azonban általában tévesen értelmeznek. Egyrészt eldöntendő, hogy veleszületett (anatómiai, ezen belül a tibia, vagy a femur hosszabb-e), vagy funkcionális (szerzett) lábhossz különbségről van-e szó. A funkcionális lábhossz különbségnek is több oka lehet, melyeket megfelelő diagnosztikával ki lehet szűrni:

A medence komplex mozgásai járás közben

Mikor a tartó jobb lábra áttevődik a testsúly, az ellenoldali medencefél lesüllyed, a bal csípő a has fele rotál, és az egész medence kb. 15° -ot fordul a lépő lábbal együtt.

Ha a földön a bal lábunk van, akkor a bal csípőcsont hátrafelé mozdul és a keresztcsont a jobb átlótengely mentén fordul. Ekkor a keresztcsont bal oldala az alapjának magasságában előre-lefelé mozdul, jobb sarka pedig hátrafelé. A lépő jobb láb oldalán a csípő a has felé rotál, amíg a láb hátul van. Ez a folyamat megfordul, ha a lépő lábunkat előre lendítjük és sarkunkkal a földre érünk. Most a jobb lábon állunk. A jobb csípő ekkor hátrafelé lendül és a keresztcsont a bal átlója körül rotálódik. A bal csípő a has felé rotál.

A szeméremízület (symphisis pubica)

A medence mozgásait követve változtatja helyzetét. Normál állásban a két szeméremcsont felső síkja egy vízszintes vonalba esik. A csípőlapát mozgása esetén (és az izomműködés hatására) a hozzá tartozó szeméremcsonti rész is mozdul. Szülés közben az ízület lágy szövetei vizet szívnak fel, ami lehetővé tesz az ízület jelentős elcsúszását, távolodását, megkönnyítve ezzel a tágulást. Korántsem biztos azonban, hogy vissza is áll eredeti helyzetébe, ezért az anyukákat illő szülés után 2-3 hónappal "összerakni".

Fájdalma esetén a két fél szét- vagy összefeszülésére kell gyanakodni.

A farokcsigolya

Porcgyűrűvel ízesül a keresztcsonthoz. Lényegében csak előre, és hátrabillenő mozgás jön létre bennük, ami passzív. Billenése ellentétes a keresztcsontéval.

Leggyakrabban fenékre esés miatt sérül, rossz esetben irritálhatja a végbél csatornát.