"Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk"
Kálinger Zoltán
ostheoterapeuta
30/7254678 hétköznapokon 13.00-17.00 óra között

Mi is az az ostheoterápia?

Sok ember fordul mozgásszervi panaszokkal orvoshoz, ahol ilyen-olyan diagnózist kapnak, amivel nem tudnak mit kezdeni, gyógyszer, masszázs, fizikoterápia kerül felírásra, gyakran hallani, hogy nem hisznek nekik, hogy valóban panaszuk van. Valós segítséget nem kapnak, a panaszok hátterében álló esetleges ízületi blokkokkal, izomrövidülésekkel- és gyengülésekkel, kötőszöveti problémákkal senki nem foglalkozik. Járnak orvostól orvosig, vagy ami még rosszabb, elfogadják, hogy a tüneteik oka egy valamilyen képen (CT, MRI, röntgen) látható patológiás eltérés, amin nem lehet változtatni és így kénytelenek leélni az életüket, fájdalommal és mozgásbeszűkülésekkel. ld. ehhez a Cikkek menüpontot. Az ostheoterápia pontosan az ilyen embereknek nyújthat segítséget, pláne, hogy többségük elég motivált ahhoz, hogy maga is tegyen a saját állapotának javulásáért.

Külföldön egyébként régóta ismert már a kifejezés (Európában is országos szervezetek vannak jelen), eredetileg az USA-ból származik és Dr. Andrew Taylor Still nevéhez fűződik. Egyik elhíresült tanítványa John Martin Littlejohn volt, aki aztán Angliában vezette be a módszert. Megemlítendő még Dr. Still másik tanítványa, Harrison H. Fryette, akinek nevéhez a csigolyák kisízületeinek és a porckorongok együttes térbeli mozgásait leíró Fryette-szabályok fűződnek.

Az ostheoterápia során ízület, izom és kötőszövet vonatkozásában történik a diagnosztika, és a kezelés. A módszer nem fogásokat alkalmaz, mindig ugyanazt mindenkin, mint más módszerek esetében, hanem egyénre szabottan a diagnózis után különböző technikákkal oldjuk meg az adott problémát.

Mint a nevében is benne van, a módszer egy terápia, tehát nem érvényes a feltevés, hogy egy kezelés minden problémát megold. Nyilván vannak látványos gyógyulások egy kezelés után is, de nem ez a kiindulópont. Lásd még a GY.I.K. rovatban.