"Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk"
Kálinger Zoltán
ostheoterapeuta
30/7254678 hétköznapokon 13.00-17.00 óra között

Szülők figyelmébe

Munkám során sok gyermekkel találkozom, a tapasztalatok alapján elmondható, hogy nagyon sokuknál áll fenn valamilyen statikai zavar, csípő elfordulás, izom problémák, funkcionális gerincferdülés.

Ezt a menüpontot azért írtam meg, mert küldetésemnek tekintem, hogy minél több olyan gyermek nőjön fel, akinek nincsenek gerinc- és ebből eredő egyéb problémái, pláne, hogy ezt elérni egész egyszerű, ha néha korrigáljuk az esésekből, növekedésből eredő elmozdulásokat. (a csont és a szalagrendszer nem egyforma mértékben fejlődik, a csont növekedése gyorsabb, mint a szalagoké, így gyakran előfordul, hogy csupán a növekedés miatt a csigolyák kisízületeiben blokkok alakulnak ki, ami a gerincferdülés kialakulásának első szakasza)

Fontos tudni, hogy a legtöbb gerincferdülés kialakulásának egy leírható mechanizmusa van:

  1. Általában valamelyik, vagy mindkét csípőcsont elmozdul
  2. A láb helyzete megváltozik, vagy hosszabb lesz, vagy rövidebb, attól függően, hogy merre fordult a csípőcsont, a testsúly ettől kezdve nem egyformán oszlik el a talpakon
  3. A gerinc ettől kezdődően nem tud egyenesen állni, valahol kompenzálni fog, kialakul egy görbület a lumbális, háti, vagy nyaki szakaszon
  4. A görbület konkáv oldalán blokkolódnak a csigolyák kisízületei
  5. Az izomzat hosszú távon ehhez a rossz helyzethez igazodik, kialakul az ún. bordapúp.

A lokalizációt figyelembe véve 5 fő gerincferdülés típus különböztethető meg:
  1. Jobbra convex háti scoliosis: (L1-Th4) a leggyakoribb és egyben a legrosszabb prognozisú típus. Részben azért, mert legkorábban jelenik meg (6-12 éves kor között), másrészt mert torzító mellkas deformitást, súlyos esetben légzési, és keringési zavarokat is okozhat.
  2. Jobbra convex ívű thoraco-lumbális scoliosis: 10-12 éves kor között jelenik meg. Az előbbinél valamivel jobb indulatú.
  3. Kettős convexitású (jobbra convex háti és balra convex) lumbális scoliosis: (L4 – Th4) szintén 10-12 éves kor között kezdődő görbület. A két görbület kiterjedése és szöge általában közel azonos. Klinikailag a háti szakasz deformitása kisebbnek néz ki, mint amit a röntgenfelvétel alapján várnánk. Prognózisa valamivel jobb, mint az előzőeké, és a deformitás is kevésbé feltűnő.
  4. Kettős convexitású thorakális scoliosis: Hasonló a rendszer, mint a lumbális részen, csak itt a L1 – Th1-ig terjed a görbület. A két görbület kiterjedése és szöge általában itt is közel azonos.
  5. Primer balra vagy jobbra convex ágyéki scoliosis: valamennyi gerincferdülés közül a legjobb indulatú. Általában 12 éves kor körül kezdődik. Gyakoriság szempontjából a primer háti scoliosis után következik. Az ágyéki gerinc mozgékonysága és nagy statikai terhelése következtében az a típus gyakrabban okoz panaszokat.

Tünetek: nyak- és/vagy fejfájás, látásromlás, hallás- és egyensúlyzavarok, hátfájdalom, közérzetromlás, enerváltság.

Összességében elmondható, hogy célszerű a gyerekeket 2-3 havonta ellenőrizni, ha szükséges, korrigálni lehet és nem lesznek gerincproblémáik.

Járni tanulok

Gyakran látni, hogy a szülők a kisgyermeket két kezénél fogva járatják, holott ő még állni is alig tud. Az, hogy a gyermek fel-feláll, még nem jelenti azt, hogy menni is tud, nem kell siettetni. A két kezét fogva a gyermek bukdácsol, egyszerűen nem elég erős még ahhoz, hogy hátizomból megtartsa magát. Ez a viselkedés tartós és nagy ívű gerincferdülést, csontfejlődési zavart produkál a gyereknél, az egyensúlyozó képessége később alakul ki.

Várjuk meg, amíg megerősödik a gyermekünk annyira, hogy önerőből ülni, majd állni és végül járni tudjon.