"Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk"
Kálinger Zoltán
ostheoterapeuta
30/7254678 hétköznapokon 13.00-17.00 óra között

Izmok

Az izomrostok morfológiai szempontból harántcsíkolt, sima- és szívizomra oszthatók.

Az izmok rostfunkciók szerint lehetnek fázisos (gyorsan reagáló, de hamar kifáradó) és tónusos (lassabban reagáló, de nehezebben fáradó) izmok. Ez a terápia szempontjából nagy jelentőséggel bír. A fázisos izmok elgyengülnek, ezeket erősíteni kell, a tónusos izmok feszessé válnak, megrövidülnek, ezeket nyújtani kell.

Ha egy fázisos izom elgyengül, egy szinergista (együttműködő) izom átveszi a szerepét, viszont ezzel a szinergista túlterheltté válhat. pl. m. gluteus max. elgyengül, a m. piriformis szinergistaként túlterhelődik, aminek az eredménye fartáji (rosszabb esetben lábba is sugárzó) fájdalom lesz a n. ischiadicus irritációja miatt. Oka egy, vagy több triggerpont (feszültség pont) megjelenése az izomban. A triggerpontok olyan izomrost kötegek, melyek nem képesek maguktól ellazulni, akár évekig is fennmaradhatnak, létrehozva másodlagos triggerpontokat és a test egész statikáját megváltoztató kényszertartást.

Jellemző tulajdonságuk, hogy nyomásuk azonnal fájdalommal jár, tapintással érezhetjük őket szilvamag alakú és méretű púpoknak, merev kötélnek, vagy kis dudoroknak, kisugárzó fájdalmat okoznak.

A triggerpont a kötőszöveten keresztül akár ideggyöki irritációt is okozhat. Gyakorlatilag bármilyen izomsérüléstől, vagy rutin tevékenységtől kialakulhat feszültségpont, úgy mint nagy súly emelése, vibrációs ártalom, ízületeink állandó ropogtatása, rossz testhelyzet, hanyag tartás, stb.

Triggerpontok bárhol kialakulhatnak egy adott izomban, de mégis létezik egy megjósolható elsődleges kialakulási hely minden nagyobb izom esetén:

Fontos megemlíteni az ún. védekező izomgörcsöket, mellyel az izom az adott szegmentumot megóvván egy adott terület mozgásképtelenségét idézi elő. Jól megfigyelhető a jelenség lumbágó esetén.